Haal het beste uit je B2B e-commerce webwinkel: 6 tips

Op 31 maart vond het B2B e-commerce event van Sana Commerce plaats. Tijdens die virtuele namiddag kwamen enkele interessante bevindingen naar boven. Zo werden enkele best practices rond het runnen van een succesvolle B2B webshop aangehaald. Wij namen van de gelegenheid gebruik om enkele hieronder voor jou op te sommen.

1. ERP data up-to-date

Een Sana Commerce webshop wordt gevoed door informatie komende van het ERP-systeem. Indien je gegevens in het ERP niet correct zijn, zullen je toekomstige klanten verkeerde informatie zien op je webshop. Daarom is het van belang om steeds een volledig en correct ingevuld ERP-systeem voorhanden te hebben. Het begint dus allemaal met een up-to-date ERP, die via een connector productinformatie, voorraden, kortingen en nog heel wat andere aspecten doorspeelt naar de webshop.

2. Voeg zoveel mogelijk informatie toe

Bij het weergeven van de correcte informatie op je e-commerce platform is het ook belangrijk om elk product te voorzien van een zo volledig mogelijke omschrijving. Zo is het beter om een volledige productomschrijving te hebben met uitleg over bijvoorbeeld het soort materiaal, de afmetingen, andere specificaties en een gebruiksaanwijzing. Voor sommige producten is het ook handig om als potentiële online koper een technische fiche te kunnen raadplegen. Ook voorraadinformatie is waardevol.

3. Het oog wil ook wat

Naast het feit dat je producten een alomvattende omschrijving kunnen gebruiken, is het ook belangrijk om het visuele aspect te betrekken. Begin eerst en vooral met een aantrekkelijke landingspagina door een mooie, (haar)scherpe foto of video als hoofdafbeelding te gebruiken. Zorg daarbovenop ook voor aantrekkelijke productafbeeldingen, genomen vanuit verschillende perspectieven. Een afbeelding van product met afmetingen geeft ook een beter idee aan de klant.

4. Maak het gemakkelijk voor de klant

Verder moet je als aanbieder steeds in gedachten houden dat klant koning is. De klant is niet alleen koning, hij is ook ‘gemakzuchtig’. Het gebruiksgemak van je e-commerce platform verdient bijgevolg ook de nodige aandacht. Zorg ervoor dat je bezoekers niet te veel moeten doorklikken vooraleer ze een bestelling bevestigen. Maak het ook gemakkelijk voor de klant om bepaalde producten op te zoeken door bijvoorbeeld bovenaan met categorieën te werken volgens segment, producttype, land,…Uit de factsheet rond de noden van je koper van Sana Commerce blijkt dat 1/4e van de ondervraagden een nog gemakkelijkere en snellere check-out willen.

De B2B e-commerce factsheet van Sana Commerce

In dit rapport bekijken we de rol van en de vraag naar e-commerce in het B2B-koopproces. We kijken naar de huidige en toekomstige behoeften van professionele kopers en adviseren je hoe je deze het beste kan vervullen.

Download de Sana Commerce factsheet

5. Durf meteen te starten

Bij het opstarten van een webshop is het goed om te weten dat je niet moet wachten tot wanneer die 100% juist zit. Durf je online platform te lanceren, ook al is die nog niet tot in de puntjes uitgewerkt! Veel bedrijven wachten nog té lang om van start te gaan. E-commerce stopt nooit met veranderen, het is dan ook normaal dat jouw platform verbeteringen of veranderingen zal ondergaan. Pluk daarom al vanaf het begin de vruchten van je webshop en voer stelselmatig de nodige veranderingen uit.

6. Schreeuw het van de daken

Als je webwinkel eenmaal live staat, houd je dan zeker niet in om het nieuws te verspreiden onder je netwerk van klanten. Stuur ze daarom een (digitaal) kaartje of laat het via je sociale mediakanalen of een e-mail campagne weten. Je kan je klanten nog dat tikkeltje meer overtuigen om via je webwinkel aankopen te doen door bijvoorbeeld een korting van een bepaald bedrag te vergoeden.

Heb je nood aan meer informatie rond het opstarten van een webwinkel? Contacteer ons!