6 tips voor een geslaagde ERP-implementatie

Wat bepaalt het succes van een ERP-implementatie in bouwbedrijven? Hoe kun je dat proces zo vlot mogelijk laten verlopen? Wat doe je met de weerstand van medewerkers die zo’n nieuwe tool niet zien zitten? Om die vragen te beantwoorden, organiseerden we onlangs een rondetafelgesprek met experts en klanten uit de bouwsector. Al gauw kwam er een interessante discussie op gang.

Download het compleet verslag van onze ronde tafel

Al na de eerste presentatie bleek dat zowat alle ERP-implementaties iets gemeen hebben: de invoering van een nieuwe IT-toepassing is vaak een aanwijzing van grotere veranderingen in het bedrijf. Maar al even snel werd duidelijk dat zo’n implementatietraject niet altijd van een leien dakje loopt. Met deze zes tips brengt u die ingreep toch tot een goed einde:

1. Mensen maken de verandering

Uw medewerkers moeten uw ERP-implementatie dragen. Dat vertelden niet alleen onze changemanagement-experten, dat bleek ook uit de aanpak van de sprekers. Door bottom-up te werken, verhoogt u het engagement van het projectteam en tilt u meteen ook de slaagkansen omhoog. Maar let op bij de samenstelling van het team. Die moet doordacht zijn, want meerdere mensen met hetzelfde profiel vergroten het team onnodig.

2. Schrijf uw bedrijfsprocessen uit

Wilt u software die werkt? Weet dan wat erin moet. Denk niet alleen goed na over uw bedrijfsprocessen, maar schrijf ze ook uit. Dat klinkt eenvoudig, maar schijn bedriegt: vaak ontstaan er discussies over hoe bepaalde handelingen het best worden aangepakt. Begin er daarom tijdig aan. Uw stappenplan toont ook duidelijk welke problemen zullen opgelost worden met de nieuwe toepassing – ideaal om terughoudende medewerkers te overtuigen dus.

3. Niet iedereen is fan

Niet iedereen zal even enthousiast zijn over uw nieuwe ERP-pakket. Toch kunt u ook deze mensen meekrijgen in uw veranderingstraject. Een goede zaak, want eens ze overtuigd zijn van de voordelen van de nieuwe software, worden ze uw grootste fans. Degelijk uitgeschreven bedrijfsprocessen kunnen daarbij helpen (zie hierboven), maar ook een-op-een coaching is een sterk middel.

4. Vergeet niet te testen

Probeer, voor u live gaat, uw nieuwe ERP-pakket grondig uit. Het levert waardevolle inzichten op en u ziet uw bedrijfsprocessen praktisch vertaald. Zit er toch nog een kink in de kabel, dan hebt u nog ruimschoots de tijd om bij te sturen. Als u al live bent, is dat veel moeilijker en is er gevaar voor gegevensverlies.

5. Toon dat het project prioriteit heeft

Maak de implementatie van uw nieuwe ERP-toepassing prioritair en laat dat expliciet weten aan uw medewerkers. Die hebben namelijk niet altijd het gevoel dat ze flink wat tijd mogen investeren in het traject. Zorg ook dat uw werknemers de mogelijkheid hebben om zich te focussen op de implementatie. Ontlast hen door tijdelijk extra werkkrachten in te huren of hen minder taken te geven.

6. Definieer uw KPI’s

Leg naast uw bedrijfsprocessen ook vast welke KPI’s u wilt monitoren. Als uw ERP-oplossing niet de juiste info bijhoudt om deze op te volgen, dan is er geen weg terug. Deze KPI’s definiëren is een bedrijfsspecifieke oefening, want er bestaat geen KPI die voor iedereen geldt.

Marc Van Braeckel

Vragen of hulp nodig?

Contacteer onze collega Marc Van Braeckel