Change management in de bouwsector? Vergeet uw medewerkers niet!

De druk op bedrijven om te innoveren is de laatste jaren enorm toegenomen. Vrijwel alles wordt tegenwoordig gedigitaliseerd en dat gaat gepaard met het voortdurend uitrollen van nieuwe softwaretoepassingen.

Om de concurrentie te kunnen aangaan met andere bedrijven, wordt er dan ook resoluut ingezet op verandering. Dat is in de bouwsector niet anders. Maar hoe zorgt u dat het hele team in een bedrijf achter die verandering staat? We vroegen het aan Bart Vanderhaegen en Renaldo Delabie, respectievelijk zaakvoerder bij Pactify en partner bij Trilogy en allebei specialisten als het over change management gaat.

Medewerkers bepalen uw slaagkansen

U bent klaar om met uw gloednieuwe Document Management System aan de slag te gaan. Vanaf nu hoeft u niet meer heen en weer te lopen naar het archief voor uw documenten, want alles verloopt digitaal. Een hele verbetering, toch? Absoluut. Maar wat als u uw medewerkers niet genoeg betrokken hebt in een dergelijke verandering?

Weerstand krijg je als mensen niet betrokken worden
bij die impact op lange termijn.

“Wanneer er veranderingen worden doorgevoerd, ligt de focus vaak te veel op het uitvoeren van de veranderingen zelf”, vertelt Bart Vanderhaegen. “Toch is het minstens even belangrijk om stil te staan bij de impact van deze veranderingen op de medewerkers. Als de medewerkers niet voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen die veranderingen met zich meebrengen op lange termijn, dan ontstaat er weerstand. Net daar ligt een grote opportuniteit voor verbetering: betrek de medewerkers en laat hen zelf mee de impact op lange termijn bepalen. Het motiveert hen ook om de veranderingen mee in goede banen te leiden.

Gebruikers worden mondiger

“Vaak bouwen projectleiders een businesscase vanuit de veronderstelling dat de medewerkers het nieuwe softwaresysteem wel zullen gebruiken”, zegt Renaldo Delabie. “Dat loopt weleens fout. Werknemers zitten namelijk niet altijd te wachten op veranderingen. Doordat ze dagdagelijks gebruik maken van verschillende multimediatoestellen, zijn ze ook meer en meer thuis in alles wat technologie betreft. Dat zorgt ervoor dat gebruikers mondiger worden en hun mening durven te uiten. Dat is ook niet onlogisch, aangezien gebruikers op het laagste niveau al heel wat verantwoordelijkheid dragen en hun taken tot een goed einde willen brengen. Om alles in de hand te kunnen houden, is change management belangrijker dan ooit.”

De tijd waarin een CEO zijn wil gewoon kon doordrukken zonder rekening te houden met de mensen die voor hem werken, is al een tijd voorbij.

De kunst is uw medewerkers overtuigen

“De kunst is om eerst uw medewerkers te overtuigen van het belang van de verandering”, zegt Bart. “Hoe doet u dat? Enerzijds is het belangrijk om vanuit het management duidelijk te maken waarom de verandering nodig is. Anderzijds moet er voldoende tijd en ruimte voorzien worden om de medewerkers zelf te laten bijdragen aan de verandering. Zo voelen ze beter aan wat de impact zal zijn van de verandering en kunnen ze mee gaan sturen. De tijd waarin een CEO zijn wil gewoon kon doordrukken zonder rekening te houden met de mensen die voor hem werken, is al een tijd voorbij.”

Download gratis:
Verslag Ronde Tafel voor de Bouwsector - 2017

Uw download zal automatisch starten, indien niet, klik hier.

Marc Van Braeckel

Vragen of hulp nodig?

Contacteer onze collega Marc Van Braeckel