Digitaliseren in de bouwsector is een kwestie van informatie bundelen

Aannemers, studiebureaus, onderaannemers, architecten, leveranciers, de bouwheer, …

In de bouwsector heb je te maken met heel wat betrokken partijen. Dat leidt vaak tot miscommunicatie en daarbij horende faalkosten. Gemiddeld wordt dezelfde informatie zeven keer opnieuw ingevoerd. Kan dat niet efficiënter? Zeker weten. Het is een kwestie van uitsluitend via een centraal platform te communiceren waartoe elke partij toegang heeft. Zo wordt de informatie slechts één keer uitgewisseld ‘one version of the truth’ en is iedereen altijd up to date.

BIM steeds meer gebruikt

Steeds meer bouwbedrijven kiezen tegenwoordig voor BIM, ofwel een bouwinformatiemodel. Een BIM is een digitaal model, dat een virtuele weergave van het bouwwerk vormt. Het is een soort 3D-model dat je toelaat het volledige bouwproces grafisch in beeld te brengen. BIM is echter meer dan alleen een visualisatie. Aan de 3D-weergave is ook informatie gekoppeld. Zo kan je naast de geometrie en de positie van pakweg een betonpaal ook meteen informatie toevoegen zoals het te gebruiken bouwmateriaal, de kosten en de afmetingen.

Het grote voordeel van een BIM is dat je op voorhand fouten kunt ontdekken op de computer in plaats van ze achteraf te moeten oplossen op de werf. Maar is dat wel voldoende om eenduidig te kunnen communiceren met alle betrokken partijen?

Het grote voordeel van een BIM is dat je op voorhand fouten kunt ontdekken…

Kies voor een geïntegreerd samenwerkingsplatform

Wil je ervoor zorgen dat alle betrokken partijen in het bouwproject op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen? Dan is BIM zeker een goed idee. Vergeet echter niet dat dit alleen zal werken als je ook de data uit je ERP-, CRM-, DMS en CAD-systeem op een geautomatiseerde manier laat doorstromen naar die BIM. Je hebt namelijk een centraal platform nodig die alle informatie automatisch samenbrengt voor alle medewerkers en externe partijen. Alleen zo heeft iedereen de meest recente informatie in handen.

Hoe ga je concreet aan de slag?

Een efficiënt samenwerkingsplatform kan dus maar slagen als alle informatie die betrekking heeft tot het bouwproject op een gestructureerde manier wordt samengebracht. Het snel kunnen terugvinden van de juiste informatie/document of tekening is cruciaal.

Denk je erover na om je bouwprojecten te digitaliseren, maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Dan lijsten we graag even met jou op waaraan je platform moet voldoen. We hebben ook een aantal voorgedefinieerde templates (standaardoplossingen) klaar voor gebruik, die de implementatie van een digitaal samenwerkingsplatform een heel stuk kunnen versnellen.

Lees hier wat onze dienstverlening in de bouwsector precies inhoudt.

Marc Van Braeckel

Vragen of hulp nodig?

Contacteer onze collega Marc Van Braeckel