Hoe kan een digitaal platform u helpen bij het plannen van uw bouwproject?

De vrieskou, een te vroege of te late levering van materialen of een probleem met een onderaannemer? Stuk voor stuk factoren die de planning van een bouwproject in de war kunnen sturen. Om vertragingen tot een minimum te herleiden, is het uiterst belangrijk om alle wijzigingen op een efficiënte manier te verwerken.

 

Logo Go Virtual

We hadden een gesprek met Alex Magherman en Edwig Magherman, bezielers van GO-VIRTUAL, een bedrijf gespecialiseerd in planningsoftware. We vroegen hen in welke mate een digitaal platform noodzakelijk is om bouwprojecten optimaal te kunnen plannen en tot een goed einde te brengen.

Hou iedereen op de hoogte

In een bouwproject zijn heel wat partijen betrokken: architecten, projectleiders, resource planners, onderaannemers, de mensen op de werf, enzovoort. Efficiënte communicatie tussen alle betrokken partijen is dan ook de sleutel tot succes bij het plannen van een bouwproject. Enerzijds heb je de interne communicatie waar een projectleider moet meedelen aan de resource planner welke materialen en mensen hij nodig heeft en op welk moment. Anderzijds is er ook de externe communicatie met bijvoorbeeld onderaannemers die perfect moeten weten waar en wanneer ze verwacht worden. Bij de minste wijziging moet elk van die partijen op de hoogte gebracht worden.

De voordelen van een digitaal platform bij planning

“De eerste stap in het plannen van een bouwproject is het opstellen van een tijdlijn, een zogenaamde Gantt Chart, steekt Alex Magherman van wal. “Die tijdlijn bevat alle deadlines die je moet halen om het bouwproject op tijd af te werken. Aan die tijdlijn koppel je vervolgens wat nodig is om de deadlines te halen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan medewerkers, materialen en logistieke middelen. Eens je tijdlijn op punt staat en de nodige middelen ingepland zijn, kan het project van start gaan.”

“Een goede Gantt Chart is één zaak, de opvolging ervan is iets anders”, vult Edwig aan. “Wanneer er zich wijzigingen voordoen in de planning – en dat is onvermijdelijk in een bouwproject – is het een kwestie van iedereen meteen op de hoogte te brengen en de planning aan te passen waar nodig. Op dat moment is een digitaal samenwerkingsplatform veeleer een noodzaak dan een overbodige luxe.”

Kies voor een digitaal platform

“Elke partij telefonisch of via mail op de hoogte houden van wijzigingen is een enorm tijdrovend proces”, vertelt Alex Magherman. “Bovendien is de kans groot dat er op die manier ook miscommunicatie ontstaat tussen de verschillende partijen. Een digitaal platform bundelt alle nodige informatie. Door alle partijen toegang te geven tot het platform is iedereen altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen.”

“Aangezien de bouwsector ook erg data-intensief is – denk bijvoorbeeld aan bestelbonnen, facturen en vergunningen – kan het ook handig zijn om gegevens vanuit je ERP, CRM en DMS automatisch te laten doorstromen naar het digitale platform. Zo creëer je een verzamelplaats van data waar elke betrokken partij de meest recente gegevens kan raadplegen.”

 

Download gratis:
Verslag Ronde Tafel voor de Bouwsector - 2017

Uw download zal automatisch starten, indien niet: , klik hier.

Marc Van Braeckel

Vragen of hulp nodig?

Contacteer onze collega Marc Van Braeckel