Vijf technologische trends die de bouwsector voorgoed kunnen veranderen

Wat als we huizen laten bouwen door robots? Wat zijn de mogelijkheden van 3D-printing? Het lijkt in eerste instantie futuristisch. Vergis je echter niet, in de bouwsector staat de technologie niet stil. We selecteerden vijf technologische trends die bouwprojecten in de nabije of verre toekomst voorgoed kunnen veranderen.

1. Intelligente brillen en helmen

Wil je vandaag zien hoe het met de werf staat, dan ben je verplicht jezelf te verplaatsen. Met de slimme bril is dat niet meer nodig. Je zet de bril op en je waant je als het ware aanwezig op de werf. Ook bij het onderhouden van een gebouw biedt dit heel wat mogelijkheden. Slimme brillen kunnen namelijk instructies geven, zodat je meteen weet hoe je bijvoorbeeld een onderdeel moet vervangen. Daarnaast zijn er nu al intelligente helmen die een piepsignaal geven als een gevaarlijke situatie, zoals in contact komen met asbest, zich dreigt voor te doen.

2. Drones

Drones zijn al ietwat meer ingeburgerd in België, maar zijn nu ook steeds vaker aanwezig op de werf. Ze bewijzen onder meer hun nut bij inspecties, werftoezicht, opmetingen en het genereren van 3D-modellen. Het grote voordeel is dat je je niet hoeft te verplaatsen, wat een pak tijd en geld bespaart.

3. Internet of Things

Tegen 2020 zullen maar liefst 50 miljard objecten verbonden zijn met het internet. Logisch, door objecten van sensoren te voorzien, kan je heel wat waardevolle informatie inwinnen. In de bouwsector is dat uitermate handig. Heb je je boormachine achtergelaten op de werf maar weet je niet meer waar of wil je weten wanneer deze een onderhoud nodig heeft? Allemaal zaken die geconnecteerde apparaten je kunnen vertellen. Wat dan met de batterij? Tegenwoordig bestaan er low battery devices die zo weinig verbruiken dat je die gedurende vele jaren niet hoeft te vervangen.

4. 3D-printing

Een belangrijk onderdeel tekort op de werf? Vervelende situatie. Je moet het opnieuw bestellen en dat kan een eindje op zich laten wachten. Maar wat als je gewoon zelf het onderdeel print? Met een 3D-printer is dat mogelijk. Tegenwoordig kan je zelfs al een klein huis printen. Hoe dat in zijn werk gaat, kan je zien in onderstaand videofragment.

5. Robots

De bouwsector is steevast op zoek naar heel wat personeel. In dat opzicht kunnen ook robots een helpende hand bieden. Heb je iemand nodig om een muur te bouwen? Overweeg dan zeker om deze robot in dienst te nemen, hij is altijd aanwezig en raakt nooit moe.