Het Duitse e.GO Mobile werkt aan de auto van de toekomst dankzij Industry 4.0

e.GO Mobile, een Duitse fabrikant van elektrische auto’s, maakt volop gebruik van Industry 4.0 om wagens te ontwikkelen en te produceren. Daardoor kunnen ze een stuk sneller en flexibeler werken dan traditionele autofabrikanten. CIO Dr. Rupert Deger vertelde op onze Customer Connection Day over de ambities en aanpak van het bedrijf.

e.GO Mobile wil onze mobiliteit op z’n kop zetten

In de Engineering Valley in Aachen denkt e.GO Mobile na over hoe we onze mobiliteit kunnen herzien dankzij nieuwe technologieën. Daar is die Europese “Valley” de ideale plek voor. Zes clusters werken er samen met de universiteit van Aachen aan verschillende innovaties.
 

Samen met Ad Ultima Group werkt e.GO Mobile aan een compleet nieuwe manier van ontwerpen en fabriceren. Meer info over deze partnership leest u hier: “Ad Ultima Group sluit partnership met Universiteit van Aachen’

 
e.GO Mobile is ervan overtuigd dat we de segmentatie van ons transport moeten aanpassen aan de huidige technologie en samenleving. Veel van onze verplaatsingen spelen zich af in de stad en dus werken ze aan een kleine, praktische elektrische wagen die daarop voorzien is: de e.GO Life. Zo maken ze de batterij – een van de grootste kosten bij elektrische wagens – bewust een pak kleiner. De afstanden in de stad zijn immers ook kleiner zodat de reikwijdte van de e.GO Mobile minder groot mag zijn. Het gevolg: een lager prijskaartje. Ook het publieke transport wordt aangepakt. De e.GO Mover is een elektrische shuttlebus die dankzij AI volledig zelfstandig kan rijden. Zo zou het openbaar vervoer in de stad volledig geautomatiseerd kunnen worden.

Rupert Deger tijdens de Customer Connection Day

Industrie 4.0 laat zich voelen tijdens de ontwikkeling

Ook tijdens het ontwikkelen van hun e.GO Life ging de autoproducent anders te werk dan gebruikelijk. De onderneming gelooft sterk in een trial-and-error aanpak. Zo ontwikkelen ze verschillende onderdelen tegelijkertijd en gaan ze snel over tot het bouwen van prototypes. Volgens Dr. Rupert Deger is dat cruciaal: “Mensen willen een product zo snel mogelijk voelen of zien. Aan een 3D-afbeelding op een scherm hebben ze niets. Pas wanneer ze iets in de werkelijkheid zien, is het veel eenvoudiger om er feedback op te geven.”

Daarom bouwde e.GO Mobile al snel het raamwerk van de auto. De verschillende ontwerpen voor de buitenkant van de wagen, werden op de wagen geprojecteerd met Augmented Reality (AR). Dankzij de AR-beelden en het prototype kunnen bezoekers op beurzen zichzelf al in de afgewerkte wagen zien zitten en er zo beter feedback op geven. Zo bleek het initiële ontwerp toch wat te klein en maakte e.GO Mobile er een iets grotere wagen van.

Ook winstgevend in lage volumes

e.GO Mobile kiest resoluut voor nieuwe productietechnieken. Die maken het mogelijk om ook bij lage productievolumes winstgevend te zijn. Een chassis uit aluminium vraagt bijvoorbeeld minder laswerk. De buitenkant van de auto is dan weer gekleurd plastiek, een techniek die ook wordt gebruikt bij de productie van racewagens. Het maakt de auto lichter, wat de autonomie van de wagen ten goede komt. Bovendien is het dan niet nodig om de auto te verven, wat weer productieruimte en -tijd bespaart.

Dankzij het speciale chassis en de plastieken buitenkant vraagt de fabriek die e.GO Mobile nu aan het bouwen is, ook veel minder oppervlakte. Een las- of verflijn is bijvoorbeeld niet meer nodig. Dat maakt niet alleen dat de fabriek er snel zal staan, maar ook dat auto’s sneller van de band zullen rollen door de verkorte productielijn.