De klant is richtinggever in Industry 4.0

Bent u ook bang om de boot te missen door investeringen in IT uit te stellen of door de verkeerde keuzes te maken? U bent niet de enige. Alleen de snelste en meest flexibele organisaties overleven en daarvoor is automatisering een noodzaak. Maar hoe beslist u nu wat u wanneer moet doen om succesvol een digitale transformatie door te voeren?

De concurrentie is overal

Een aantal maatschappelijke en technologische trends vergroten het belang van de juiste IT-investeringen. Door onder andere de globalisering van de economie hebben klanten nog veel meer keuze en eisen ze een niet minder dan perfecte service. Producten moeten volledig op maat voor hen worden samengesteld, als de bliksem geleverd en aan de laagste prijs. Geen enkel bedrijf kan aan die realiteit ontsnappen.

Het VUCA-concept van Peter Hinssen

In zijn nieuwste boek ‘The Day After Tomorrow’ heeft Peter Hinssen het over de snelle evolutie van de technologie, met onder meer de opkomst van het Internet of Things, en over de manier waarop u daar als bedrijf mee omgaat. Ook Hinssen erkent dat het niet eenvoudig is. Hij heeft het daarbij over ‘VUCA’: Volatility, Uncertainty, Complexity en Ambiguity. Zijn antwoord op die complexe context zit volgens hem ook in een ‘VUCA’-concept: Vision, Understanding, Clarity en Agility. Met andere woorden: volg een duidelijke visie, bestudeer en begrijp uw IT-omgeving, focus en blijf wendbaar.

… volg een duidelijke visie en begrijp uw IT-omgeving…

 

Het ruimere plaatje

Bij Ad Ultima Group bekijken we daarom altijd het ruimere plaatje. Voor productiebedrijven geldt alvast dat ze verder moeten kijken dan de fabrieksmuren – wat soms vergeten wordt. Daarnaast is het belangrijk om sneller in te kunnen spelen op vragen van klanten en om kenniswerkers te ondersteunen door de IT gebruiksvriendelijk en meer toegankelijk te maken. Dit wordt ook wel de ‘appificatie’ van de IT genoemd.

Op zoek naar de closed loop

Denk er wel aan dat IT-projecten nooit op zichzelf mogen staan als u gaat voor een digitale transformatie. Het doel van elke digitale transformatie is namelijk een constante verbetering van de bedrijfsprocessen in een closed loop. Die lus loopt van productontwikkeling, productie en distributie tot klantenservice – en terug naar productontwikkeling, waarbij informatie uit elke stap ook de andere stappen verbetert. Zo maakt u door meer te meten en te automatiseren uiteindelijk de volledige bedrijfsomgeving minder complex en beter beheersbaar.

Plannen op lange termijn

Concrete IT-plannen maken op lange termijn is moeilijk maar niet onmogelijk. Wilt u een bedrijf dat klaar is voor Industry 4.0? Dan moet u niet alleen weten wat er nu gebeurt in uw bedrijf – hoe de processen verlopen, in hoeverre alles op elkaar is afgestemd, … – maar ook waarom dat zo gebeurt en hoe dat idealiter in de toekomst moet verlopen. Verouderde processen en ERP-systemen of zelfs processen die nog op papier gebeuren of software die niet geïntegreerd is, zorgen er voor dat de klant uiteindelijk de dupe wordt. En dat is nu net hetgeen u moet vermijden als u succesvol wil blijven.

Ad Ultima Group helpt u daarom een plan op te stellen voor de komende vijf jaar met technologie die uw bedrijf sneller, sterker en klantgerichter maakt.