ERP trends in de maakindustrie

Sinds de jaren ’90 heeft ERP een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. De dag van vandaag omvat ERP meer dan alleen maar een efficiënte manier van produceren en plannen: ERP heeft impact op de volledige business. Dat maakt van een ERP-traject geen IT-project meer maar een business project. We bekijken de vijf grootste ERP trends voor de maakindustrie om in de gaten te houden.

ERP gaat niet meer alleen over besparingen op IT-kosten en een hogere efficiëntie van productieprocessen. ERP is ook een platform voor het standaardiseren van bedrijfsprocessen en functioneert als katalysator voor bedrijfsinnovatie. Technologie is meer dan ooit een tool om de richting van uw bedrijf te bepalen. En dat is terug te zien in de vijf ERP trends in de maakindustrie:

 1. ERP ook voor kleine en middelgrote organisaties
  ERP wordt in toenemende mate gebruikt door KMO’s. ERP-oplossingen zijn steeds meer gestandaardiseerd en relatief gemakkelijk te implementeren. Bovenal zijn deze kant-en-klare oplossingen kostenefficiënt, waardoor ERP als technologie binnen het bereik komt van steeds kleinere organisaties. De voordelen van ERP zijn daardoor niet meer exclusief voor grotere organisaties. Dat zal resulteren in meer concurrentie van kleinere maakbedrijven die sneller en flexibeler kunnen inspelen op marktveranderingen.
 2. ERP als cloud toepassing blijft groeien
  De hype is voorbij: ERP via de cloud wordt geleidelijk aan de nieuwe standaard. De behoefte om ERP op verschillende manieren te implementeren blijft voorlopig bestaan, maar cloud zal voor steeds meer bedrijven de logische keuze worden. De technologie was er al, en nu begint ook het aanbod te groeien. ERP via de cloud in 2016 is betaalbaar en schaalbaar.
 3. Toename in globalisatie
  De wereldeconomieën blijven naar elkaar toe groeien en maakbedrijven zijn steeds beter in staat om hun producten en diensten globaal aan te bieden en lokaal te vertalen. Globalisatie resulteert in meer vraag naar meertalige systemen. Nieuwe ERP-gebruikers hebben niet allemaal een technische geavanceerde achtergrond en zullen extra training nodig hebben in hun eigen taal om ERP efficiënt in te kunnen zetten. De beschikbaarheid van ERP via mobiel en tablet zal deze trend verder stuwen.
 4. Social ERP
  ERP draait om communicatie. Daarom is het niet verwonderlijk dat de opkomst van social media ook gevolgen heeft voor ERP. Social collaboration is het toepassen van dezelfde mechanismen en interfaces als op sociale platformen. Zo kunnen werknemers snel en gemakkelijk de juiste persoon en informatie vinden, wordt informatie beter vastgelegd en geeft de onderlinge interactie waardevolle inzichten in de werkzaamheden en de mate van samenwerking. Net als op Facebook kun je bijvoorbeeld als verkoopmedewerker een specifieke klant of order volgen waardoor je alle updates krijgt.
 5. Meer data en mogelijkheden om die data te beheren
  Business intelligence, big data, Internet of Things en zelflerende ERP. De mogelijkheden om data te verzamelen, te beheren en analyseren blijven groeien. Een aantal trends hierin komen duidelijk naar voren: de sterke behoefte aan IT-beveiliging, de opkomst van steeds meer databronnen en het groeiende gemak om echt met data aan de gang te gaan. Klantinzichten worden daarmee goedkoper en zijn relatief snel om te zetten naar actie. Deze nieuwe datalaag stelt maakbedrijven in staat om meer waarde uit hun ERP-systeem te halen.