Dankzij de juiste partnerships bouwt VCST aan hun organisatie van de toekomst

Het is voor elk bedrijf knokken tijdens de COVID-19 crisis en al zeker voor een bedrijf dat afhankelijk is van de auto industrie. VCST is wereldleider in het produceren van tandwielen voor de aandrijving in wagens. Een concurrentiële industrie met de allerhoogste kwalitatieve vereisten. 

VCST begon in 2017 aan een ambitieus digitaal transformatietraject. Samen met partner BlueCrux tekenden ze de krijtlijnen uit voor een fabriek van de toekomst. Een fabriek die zou beantwoorden aan alle standaarden van Industry 4.0. In 2018 koos men voor Ad Ultima Group om die krijtlijnen mee vorm te geven.

Toen de COVID-19 crisis aanklopte, besloten ze de transformatieplannen niet ‘on hold’ te zetten, maar van die tijd gebruik te maken om innovatie versneld door te voeren. In de week van LiveWorx 2020 – een gigantisch digitaal transformatie event – wordt het traject van VCST gezien als een inspiratie.

Zo werd Eddy Van Steyvoort (vice president) uitgenodigd in de PTC video podcast “Innovating in the Time of Covid-19” om het verhaal van VCST te delen. PTC is een wereldspeler in technologie om digitale transformatie en operationele efficiëntie te verwezenlijken.

“Focus niet zo zeer op de verandering, maar eerder op het alternatief van niets doen. Want niets doen betekent dat je zal verliezen.”

(lees verder onder de video)

De reden voor verandering

“VCST is een speler in de auto-industrie. We zijn gekend voor onze superieure kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, sterke innovatiekracht en wereldwijde aanwezigheid”, legt Eddy Van Steyvoort uit. “Toch waren er in 2017 ook een aantal zaken die aangepast moesten worden. Zo wilden we de time to market korter maken, de flexibiliteit verhogen en efficiënter worden. Om die doelstellingen te behalen, moesten we omschakelen naar een duidelijke end to end manier van werken”.

De noodzaak van partnerships

“Dankzij die goeie relatie hebben we een plan bedacht als partners,
en niet als klant versus leverancier.”

“Toen ik de voorbije jaren andere bedrijven ging bezoeken, zag ik dat velen onder hen in silo’s denken. In het begin maakten we diezelfde fout, maar uiteindelijk begonnen we meer ‘out of the box’ te denken. Doordat we niet de nodige competenties hadden om die end to end strategie te implementeren, zochten we een consultancy bureau die ons hiermee kon helpen. Uiteindelijk kwamen we bij PTC en Ad Ultima Group uit. PTC was reeds gekend binnen de BMT groep waar VCST deel van uitmaakt. De relatie was er al, dus daar konden we op bouwen. Dankzij die goeie relatie hebben we een plan bedacht als partners, en niet als klant versus leverancier.”

Covid-19

Ondanks dat de inkomende geldstromen schaars waren tijdens COVID-19, bleef VCST verder werken aan de verandering: “Er werd een toegewijd team aangesteld om de verandering te leiden”, verklaart Eddy. “Zij werkten heel efficiënt en hadden een sterke drang om de verandering te supporteren en aan te sturen. We wilden die drang en het enthousiasme niet afblokken door de komst van het corona virus. Daarom werd beslist om door te gaan met de verandering. Een verandering gefocust op een langetermijnstrategie. Enkel zo kan je de concurrentie een stap voor zijn.”

Tussentijdse resultaten en de kracht van Augmented Reality

“Op dit moment hebben we nog geen exacte resultaten, getallen. Eind juni, begin juli is onze go-live gepland waar we de eerste resultaten zullen zien. Dit is een showcase die we aan onze klanten, shareholders, leveranciers en werknemers zullen presenteren.”

“We zien wel al enkele belangrijke veranderingen en nieuwe mogelijkheden verschijnen. Zo wist ik voor covid-19 bijvoorbeeld niet wat Augmented Reality (AR) was of wat het voor ons kan betekenen. Nu weet ik wat het is en hoe het ons kan helpen. VCST is een centraal georganiseerd bedrijf, waarvan het Engineering Competence Center zich in België, Europa bevindt. Daarnaast hebben we verschillende faciliteiten over de hele wereld. Met de coronacrisis zagen we dat die lokale faciliteiten in moeilijkheden kwamen omdat we geen werknemers on site konden sturen. Door middel van AR kunnen we die bedrijven nu supporteren vanuit een gecentraliseerde manier. Dankzij Augmented Reality moeten we onze werknemers niet meer fysiek naar de sites sturen, maar kunnen we hen vanop afstand helpen en tonen hoe ze bepaalde problemen kunnen oplossen.”

“Klanten vanuit Europa en de Verenigde Staten vragen niet alleen een goedkope leverancier, maar ook een betrouwbare.”

Samen met onze klanten verbeteren we de processen

“Verder hebben we vanaf het begin geluisterd naar onze klant. Klanten vanuit Europa en de Verenigde Staten vragen niet alleen een goedkope leverancier, maar ook een betrouwbare. Dat is het grootste voordeel die we onze klanten kunnen geven: volledige transparantie en betrouwbaarheid. Bij VCST maken we auto-onderdelen die geen lawaai maken, klanten verwachten dit. Het is dan ook belangrijk om feedback te krijgen van de klant zelf, omdat zij de ‘end of line’ testing doen. Die feedback kunnen we vervolgens in ons systeem binnentrekken en analyseren. Ik ben ervan overtuigd dat als je een big data analyse doet door de data van de klant met onze data te connecteren, we onze processen kunnen verbeteren. En dit ver boven de verwachtingen van de klant en ver boven wat we vandaag al doen.

The sky is the limit

“Een verandering is een reis. Het is belangrijk om een sterke sence of urgency te hebben van bij de start. Daarbij is het belangrijk om te blijven communiceren naar je werknemers dat het gaat over een toekomstgerichte strategie. Focus niet zo zeer op de verandering, maar eerder op het alternatief van niets doen. Want niet doen betekent dat je zal verliezen. Er zal hoop en angst ontstaan tijdens die reis, maar je mag vooral niet bang zijn om die angsten te communiceren naar je bedrijf. Verder is de sky the limit. Vroeger had technologie een limiet, maar dit is niet langer het geval.”