[Interview] De komst van hét mobiel netwerk voor de industrie: 5G

5G is een technologie die momenteel door sommigen als hype wordt gezien. Maar is dat wel zo? Wij gingen praten met de énige leverancier van private 5G-netwerken in België, Citymesh. Hun presentatie op Flanders Make inspireerde ons om hun kijk op 5G neer te schrijven. Een interview met Ward Van Ooteghem, Chief Solution Officer (CSO) bij Citymesh.

Het ongebruikte stuk spectrum: 5G

Ward Van Ooteghem of Citymesh talking about 5G

“5G is een mobiel netwerk dat zich zoals alle andere mobiele netwerken in ‘het spectrum’ bevindt. Het spectrum omvat allerlei radiogolven. Daarbij zijn de hoogste frequenties goed voor korteafstandscommunicatie en de laagste frequenties voor langeafstandscommunicatie”, legt Ward Van Ooteghem, CSO bij Citymesh uit. “Denk maar aan radio. Die gebruikt lage frequenties, en met slechts enkele masten kan je het volledig Belgisch grondgebied voorzien van muziek.”

In 2015 bleek er een spectrumblok van 400 megahertz vrij te zijn. Citymesh besloot om 10% van dat spectrum te kopen. Ward Van Ooteghem: “Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) had ons gevraagd of we geïnteresseerd waren in dit stuk spectrum. We bleken de enige te zijn die belangstelling hadden. Toen we het stuk spectrum kochten, was Europa op zoek naar een ideaal spectrumblok om 5G in uit te rollen. Eén jaar later kozen ze net dat blok van 400 megahertz uit.” Zo werd 5G in België geboren.

De grote voordelen van een 5G-netwerk

Maar waarom zo enthousiast zijn over 5G? 4G bestaat tenslotte al een tijdje en we streamen al jaren aan hoge snelheden op wifi. Ward Van Ooteghem: “5G maakt gebruik van heel wat nieuwe technologieën. Zo kan het netwerk een immense datastroom aan én springt het ook nog eens super intelligent om met die binnenkomende en uitgaande data. Een 5G-netwerk moet dus al onrealistisch veel te verduren krijgen vooraleer het in de problemen komt. Die nadelen zie je nu wel bij de huidige draadloze technologie.”

“Met een wifi-netwerk kan je tussen de 100 en 150 apparaten connecteren, bij 5G spreken we over miljoenen. Ook de ‘latency’ (de verwerkingstijd van een doorgestuurd datapakketje) ligt veel lager. Bij een wifi-netwerk duurt het 30 tot 40 milliseconden tot een signaal verwerkt wordt, bij 5G ligt die latency lager dan 1 milliseconde. Zo is bijvoorbeeld het aansturen van een draadloze noodstopknop plots wél mogelijk.”

“Doordat elk bedrijf zijn eigen antenne krijgt, creëer je een soort bubbel, in die bubbel kan iedereen die toegang heeft op het private 5G-netwerk”

Ook de veiligheid van je netwerk verhoogt wanneer je 5G gebruikt. Zeker nu er meer sprake is van cyberaanvallen komt dit als geroepen. Ward Van Ooteghem: “Doordat elk bedrijf over zijn eigen private 5G-infrastructuur beschikt, creëer je een soort bubbel die niet geconnecteerd is met het wereldwijde internet. Wie geen expliciete toegang heeft, kan niet op het private 5G-netwerk. Die toegang verkrijg je alleen wanneer het bedrijf daarvoor de goedkeuring geeft. Verder werken wij ook met simkaart authenticatie, wat wil zeggen dat enkel de simkaarten die gekend zijn toegang krijgen. Op die manier is het private netwerk extra beveiligd”.

The bubble of 5G

© Citymesh

Voordelig voor de industrie

Citymesh focust zich heel bewust op de B2B-markt. Ward Van Ooteghem: “De B2C-markt lijkt schijnbaar groter als je kijkt naar het aantal mogelijke klanten. Dat wil echter niet zeggen dat de meerwaarde voor de consument groot genoeg is. Netflix of Youtube streamen doe je nu reeds zonder echte problemen of vertraging”.

Voor de consument zal 5G in de toekomst ongetwijfeld positieve gevolgen hebben, maar vooral in de industrie zorgt het nu voor een duidelijke meerwaarde. Denk maar aan alle machines in je bedrijf die tot nu verbonden zijn met 4G of een wifi-netwerk. Die machines ondervinden regelmatig problemen door een overbelasting van het netwerk. Een privaat 5G-netwerk biedt daarentegen een garantie op connectiviteit. Daarom richt Citymesh zijn pijlen op de B2B-markt: “Voor de industriesector is 5G vooral voordelig wanneer we het in het kader van industry 4.0 plaatsen”, legt Ward Van Ooteghem uit. “Eén van de voordelen van 5G is de connectiviteit voor meer dan een miljoen apparaten. Als je kijkt naar IoT dan is elke sensor in elke machine in je bedrijf een apparaat. Dit betekent dat je een miljoen sensoren kan connecteren met 5G en dat je nog steeds die betrouwbaarheid hebt die het netwerk zo typeert. Met dit stabiel netwerk maak je de werkomgeving niet alleen efficiënter maar ook veiliger voor je werknemers.”

“5G is het eerste draadloze netwerk dat de industrie echt op een dedicated manier kan gebruiken”

De stand van zaken: België

Tot op vandaag blijft Citymesh de enige operator die 5G-ready netwerken aanbiedt. Dat wil zeggen dat enkel zij live projecten mogen opstarten in België. Citymesh heeft 10% van het spectrum, maar de overige 90% moet nog verdeeld worden: “Door het uitblijven van een regering wordt de veiling rond het 5G-spectrum niet uitgevoerd”, verduidelijkt Ward Van Ooteghem. “Hierdoor blijven andere operatoren op hun honger zitten en zijn wij nog steeds de enige die 5G mogen uitrollen. Dit doen we dus enkel in een B2B-sfeer.”

Ward en Hervé of Citymesh talking about 5G

Universiteit van Aachen e.GO

Een goed voorbeeld van een fabriek die 5G gebruikt, is de spin-off van de Universiteit van Aachen “e.GO Mobile”. De gloednieuwe fabriek die betaalbare elektrische stadswagens produceert, staat volledig in het teken van Industry 4.0. In een recordtempo werd de fabriek gebouwd én de volledige productieketen opgestart. Dankzij draadloze technologie kreeg de spin-off alle vrijheid om die lege fabriekshal in te vullen én later aan te passen waar nodig. De Universiteit van Aachen is tevens een partner van Ad Ultima Group. De bestaande automerken trokken grote ogen, want e.GO startte vanaf nul: “Het is een feit dat fabrieken tegenwoordig opgestart worden als een lege doos”, beaamt Ward. “Een groot voordeel van deze methode is dat bedrijven op die manier gemakkelijker opstellingen van machines en voorraad kunnen testen. Door draadloze connectiviteit hoef je niet langer internetkabels naar je machines te leiden, waardoor een verandering van opstelling veel efficiënter verloopt.”

Besluit

Dat 5G nog niet toepasbaar is in België is dus een mythe. Bedrijven kunnen op de dag van vandaag een 5G-netwerk installeren en ermee aan de slag gaan. “Nu worden machines en computers geconnecteerd met de kabel”, legt Ward uit. “Veiligheid en betrouwbaarheid is een prioriteit voor elke organisatie. Huidige connectiviteitsoplossingen kunnen tot op zekere hoogte wel aan die eis voldoen maar hebben als grote nadeel dat ze weinig flexibel zijn. 5G is het eerste draadloze netwerk dat de industrie echt op een dedicated manier kan gebruiken”.

Dank aan Citymesh voor het interview. https://citymesh.com/nl/ 

Vond je dit een interessante blog? Lees meer artikels hier.