Augmented Reality, 3D-printen en Internet of Things zijn meer dan een gimmick

Nieuwe technologieën zoals Augmented Reality (AR), 3D-printen of Internet of Things (IoT) lijken binnen de bedrijfscontext nog in hun kinderschoenen te staan. U denkt bij AR misschien eerder aan het smartphonespelletje Pokémon Go dan aan een technologie die het onderhoud van uw machines kan verbeteren. Toch kan uw bedrijf nu al heel wat voordeel halen uit deze technologieën.

Innovatief ontwerpen dankzij 3D-printen

We stelden de vraag tijdens onze Customer Connection Day op 21 september 2017: “Wie ontwerpt in 3D?”. Voor de meeste aanwezigen is ontwerpen in 3D inmiddels vanzelfsprekend. 3D-printen is dus eigenlijk een logische volgende stap, nu ontwerpen in 3D al stevig is ingeburgerd. Een onderzoek van Gartner voorspelde dat 75 % van de bedrijven de technologie zal gebruiken voor 2020.

Daar zijn verschillende redenen voor. Dankzij 3D-printen kunnen we bij productontwikkeling aan de slag met nieuwe vormen die we voorheen niet konden produceren. Ontwerpers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten. In plaats van een kaarsrechte buis op je fiets, kunt u er een breimotief van maken. Deze vormen zijn niet alleen esthetisch een pluspunt, ze zetten ook de deur open voor lichtere en stevigere onderdelen in machines. In plaats van een onderdeel uit één blok staal, is het mogelijk om dat stuk op te bouwen uit een vlechtwerk van steunpunten en -balken. Zo krijgt u meer lege ruimte – wat het gewicht naar beneden haalt – zonder aan stevigheid te verliezen.

AR brengt voordelen voor uw hele bedrijf

Hoewel we onze producten in 3D ontwerpen, gebruiken we nog weinig 3D-beelden in de productie. Dat kan ook niet altijd. Bij productie- of onderhoudsinstructies kunt u moeilijk alle afbeeldingen in de handleiding 3D-printen. In zo’n situatie brengt Augmented Reality soelaas. Dankzij de technologie kunnen we via een tablet onze virtuele 3D-objecten in de werkelijkheid projecteren. Een AR-beeld ontwikkelen kost bovendien geen dagen werk meer. Een 3D-beeld – dat u toch al heeft – kunt u in software zoals ThingWorx Studio in een minuut omzetten naar een AR-beeld.

Werken met AR-beelden opent deuren voor uw hele bedrijf. De marketing en sales kunnen de klant tonen hoe het toestel er in hun omgeving zal uitzien. Dankzij digitale prototypes versnelt u de time-to-market. Met animaties kunt u duidelijk tonen hoe je toestellen bedient of onderhoudt en meer.

Maak een fysiek object digitaal met Internet of Things

In veel toestellen zitten tegenwoordig al verschillende sensoren. Door externe sensoren toe te voegen, kunnen ook objecten die niet van zichzelf sensoren hebben zoals een fiets, toch een soort digitale tweeling maken.

Daardoor kan u ook voor die producten de kracht van Internet of Things gebruiken. Zo kunt u data verzamelen van bijvoorbeeld het eerste prototype van uw nieuwe fiets. Dat eerste ontwerp kan u vervolgens op basis van analyses bijsturen. Wanneer u de data dan nog eens toevoegt aan een AR-beeld kunt u de data uit tests ook in real-time op de fiets projecteren en opvolgen. U verbetert uw product niet op basis van veronderstellingen, maar van staalharde feiten.