Dit onthouden we van het Flanders Make Symposium 2019

Flanders Make gaf op dinsdag 26 november 2019 haar 4de editie van het Symposium in de Expo van Antwerpen. Naast de verscheidenheid aan standen met robotica, cobotica en vernuftige technologie kwamen ook verschillende sprekers de dag verrijken met informatie rond de toekomst van de maakindustrie. Hieronder volgen enkele interessante inzichten van die dag.

1. Een strategisch plan voor Industry 4.0?

De opening speech was meteen een knaller van formaat. Urbain Vandeurzen, de Chairman van Flanders Make, kondigde enkele opmerkelijke cijfers aan uit de manufacturing industrie. Uit een bevraging rond Industry 4.0 door Flanders Make met verscheidene respondenten uit de maakindustrie komt naar voren dat 58% van de Flanders Make leden een strategisch plan geïmplementeerd heeft om de Industry 4.0 te tackelen. 24% van de ondervraagden heeft een plan, maar die is nog niet uitgevoerd. Verder blijkt dat maar liefst 74% van de Flander Make leden vinden dat ze even ver of verder staan dan de competitie op vlak van digitale transformatie. Dit zijn alvast goede resultaten! Het European Innovation Scoreboard 2019 maakte bekend dat België bij de strong innovators zit wat betreft innovatie.

Belgium as strong innovator

©European Innovation Scoreboard 2019

2. Industry 4.0: krijg visibiliteit op de werkvloer

Vervolgens kwam Christian Hocken van het Industry 4.0 Maturity Center spreken over Industry 4.0 en digitalisatie. Hij beaamt dat bedrijven die de vierde revolutie omarmen, efficiënter zullen werken en de tijd om iets te maken zullen verkorten. Verder draait het allemaal rond visibiliteit op de werkvloer. Je wil weten wat er zich op de werkvloer afspeelt, hoe de machines draaien, of er onnodige vertragingen zijn,…

Verder zou Industry 4.0 er ook voor zorgen dat het managen van problemen veel sneller zou verlopen. Zonder die nieuwe technologieën duurt het namelijk lang vooraleer je het probleem hebt opgespoord en actie hebt ondernomen. Hoe langer je wacht, hoe complexer de oplossing meestal wordt. Door van de nieuwe technologieën gebruik te maken, verkort je de tijd om een probleem op te lossen en is de tegenmaatregel ook eenvoudiger.

3. Hoe 5G werkt voor de maakindustrie

Twee andere inspirerende sprekers waren Ward Van Ooteghem, Head of innovation bij Citymesh en Emmanuelle Pierrard, customer team head BENELUX bij Nokia. Zij hadden het vooral over 5G en de maakindustrie. Citymesh en Nokia werken namelijk samen om 5G uit te rollen, dit exclusief met focus op de industriesector. De opvolger van 4G zal sneller en veiliger zijn en zal een oplossing bieden voor mogelijke connectiviteitsproblemen. Zo is het ‘latency’ probleem die je bij draadloze alternatieven terugvindt nagenoeg onbestaande. De haven van Zeebrugge maakt alvast gebruik van 5G via een privaat netwerk. Alle 5G verbindingen zullen trouwens via een privaat netwerk lopen. Zo kan je als bedrijf kiezen wie je toegang geeft, waardoor de veiligheid ook stijgt. Verder zal je niet moeten betalen volgens gebruik, maar betaal je enkel voor het 5G-netwerk zelf.