4 trends in business software: een vooruitblik op 2017

Wat zal 2017 brengen op het vlak van business software? Wij pikten er alvast vier interessante trends uit: de cloud, het Internet of Things, big data in combinatie met augmented intelligence en virtual reality.

1. Alles in de cloud

Steeds meer bedrijven zetten al hun software in de cloud. Dat hoeft ook niet te verwonderen, want dit biedt heel wat voordelen. Zo beschikt u met Microsoft Dynamics 365 altijd en overal over de Office-toepassingen en bovendien kunt u uw volledige CRM– en ERP-omgeving in de cloud onderbrengen. Door de integratie van deze applicaties wordt samenwerken veel eenvoudiger en veiliger. Bovendien stelt Microsoft automatische updates voor. Het is dan aan de IT-partner om deze updates door te voeren of aan te passen aan de eigen noden. Dit zijn meestal kleine aanpassingen die snel geïnstalleerd kunnen worden. Zo blijft uw software modern en wendbaar. Genoeg redenen voor bedrijven om ook in 2017 resoluut in te zetten op cloud computing.

2. Internet of Things levert bedrijven een schat aan informatie

Steeds meer toestellen zijn verbonden met het internet. Dat varieert van koelkasten of koffiemachines tot zelfs uw waterleiding. Alle gegevens die deze apparaten opslaan, zijn uiterst interessant voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die producten ontwerpen en vervaardigen. Zij leveren hun producten vaak uitsluitend aan hun retailers die ze vervolgens doorverkopen aan de eindconsument. Doordat er geen rechtstreeks contact is tussen producent en consument, weet de producent vaak niet wat de consument van zijn producten vindt. Door hun producten te voorzien van sensoren kan de producent toch voor een directe link met zijn consumenten zorgen. De informatie die de sensoren opslaan, gaan rechtstreeks naar de producent, die meteen weet hoe consumenten zijn apparaat gebruiken. Zo kunnen fabrikanten hun producten optimaliseren en zelfs voorspellen wanneer hun toestellen onderhoud nodig hebben of defect zullen zijn. Een schat aan informatie dus.

3. Big data en augmented intelligence

De hoeveelheid opgeslagen gegevens groeit exponentieel. Vandaag zou het maar liefst vijf jaar duren om alle video’s te bekijken die wereldwijd in één seconde worden gedeeld. We worden overspoeld door data. Daardoor is het voor mensen steeds moeilijker om het overzicht te bewaren. Toch is het voor bedrijven belangrijk zoveel mogelijk data te verzamelen. Hoe meer data bedrijven kunnen verzamelen, hoe meer inzichten ze kunnen verwerven en dat maakt het verschil met de concurrentie. Maar hoe slagen bedrijven erin al die informatie te interpreteren?

“Bij augmented intelligence gaat het om het uitbreiden van de menselijke mogelijkheden.”

Op dat moment komt augmented intelligence in beeld. Bij augmented intelligence gaat het om het uitbreiden van de menselijke mogelijkheden. Zo gaan algoritmes data analyseren en vooral ook interpreteren. Zo krijgt u in een oogwenk praktische richtlijnen die u helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. In dat opzicht is Microsoft Cortana Intelligence een onmisbaar platform. Met Cortana Intelligence kunt u veel meer data en inzichten vergaren dan het menselijke brein ooit zou kunnen doen. Cortana maakt het zelfs mogelijk om aan de hand van algoritmes te voorspellen wat er zal gebeuren. Bovendien geeft de software u proactieve waarschuwingen en aanbevelingen over de acties die moeten worden ondernomen. Zo bespaart u niet alleen veel tijd, maar krijgt u ook hulp bij het nemen van belangrijke beslissingen.

4. Virtual Reality

De eerste virtual reality-demo’s waren vreselijk teleurstellend, maar intussen is er heel wat veranderd. U hoeft niet langer twintig uur te vliegen om door het centrum van Melbourne te wandelen. Zet gewoon uw VR-bril op en dankzij de 360-gradenervaring hebt u het gevoel dat u er echt bent. Ook bedrijven vinden stilaan hun weg naar virtual reality. Zo maakte Volvo het mogelijk om een virtuele testrit te maken met hun nieuwe SUV. Een ideale manier voor marketeers om een nieuw product in de markt te zetten. Ook in de maakindustrie wint VR aan populariteit. Onderdelen worden steeds vaker in 3D ontworpen en dat heeft zo zijn voordelen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de auto-industrie. Als monteurs bij BMW hun VR-bril opzetten, herkent deze bril de motor. Vervolgens zien de monteurs meteen hoe ze de motor moeten repareren. Dit leidt tot een lagere foutenmarge en er moet minder geïnvesteerd worden in training.