Is mijn wachtwoord veilig? Houd rekening met deze 5 tips.

Websites maken vaak gebruik van persoonlijke profielen waarbij een wachtwoord gevraagd wordt. Het aantal wachtwoorden kan op die manier snel oplopen. Dagelijks zijn er een pak hackers op pad om wachtwoorden van een website te ontfutselen om die dan te testen op andere websites. Om je een handje te helpen bij het kiezen (en onderhouden) van een veilig wachtwoord geven we hieronder 5 eenvoudige tips.

Tip 1: Combineer karakters

Bij het kiezen van een wachtwoord is een combinatie van verschillende karakters aangeraden. Een goed wachtwoord bestaat niet enkel uit kleine letters. Gebruik ook andere tekens zoals hoofdletters, cijfers en speciale karakters. Dit zorgt ervoor dat je wachtwoord complexer, en dus meteen ook veiliger wordt. Zelf spaties kan je in een wachtwoord gebruiken.

Tip 2: Zo onpersoonlijk als mogelijk

Zorg ervoor dat je wachtwoord geen verwijzingen bevat naar persoonlijke gegevens zoals je woonplaats, de naam van je huisdier of je geboortedatum. Hackers kunnen, door schijnbaar heel onschuldige vragen te stellen, relatief snel je wachtwoord ontfutselen.

Tip 3: Wees origineel

Zorg voor een origineel wachtwoord. Je kiest best geen wachtwoord dat andere mensen ook zouden gebruiken. Er zijn online lijstjes te vinden met de meest voorkomende wachtwoorden. Wanneer jouw wachtwoord in zo’n lijst voorkomt, is het zeker niet veilig!

Tip 4: Houd niet voor eeuwig hetzelfde wachtwoord

Verander je wachtwoord regelmatig. Wanneer je je wachtwoord nooit verandert, wordt de kans steeds groter dat iemand je wachtwoord kan ontdekken en misbruiken. Wanneer je het verandert, verander dan ook het volledige wachtwoord en niet enkel het laatste karakter. Doe dit voor elke website!

Wist je trouwens dat wachtwoorden van klanten veilig beheren een intensief en belangrijk verhaal is binnen onze organisatie? Daarom kozen wij alvast voor een password manager. Een beveiligde applicatie die onze klanten hun wachtwoorden veilig beheert. Een applicatie die ons toelaat dat enkel de juiste personen met de juiste machtigingen over het paswoord kunnen beschikken.

Tip 5: houd het geheim

Je wachtwoord is geheim. Schrijf het niet op een post-it die je aan je scherm hangt, en vertel het al zeker niet aan anderen. Je geeft de geheime code van je bankkaart toch ook niet aan je collega’s?

Have I Been Pwnd*

Enkele browsers voeren nu ook voor jou een wachtwoordcheck uit. Gebruik je nog steeds dat oude wachtwoord van een website die op een lijst van gehackte websites staat? Dan zal de browser je een melding tonen.

Om zelf op zoek te gaan naar websites die gehackt zijn en waarbij jouw informatie (en wachtwoorden) publiek domein werden, kan je de “Have I been Pwnd” site gebruiken. Vul jouw e-mailadres in en ontdek waar en wanneer jouw accountinformatie gestolen werd. Gebruik je nog steeds hetzelfde wachtwoord? Dan verander je het best even, rekening houdend met bovenstaande 5 tips!

(*) Pwnd is internettaal voor ‘owned’ of in het Nederlands: ‘verslagen’.

World Password Day

Vandaag, 7 mei 2021, is het World Password Day! Stuur dit artikel door naar jouw collega’s en maak jouw organisatie opnieuw een stukje veiliger.

Wens je jouw werknemers te informeren over best practices rond hun cyberveiligheid? Contacteer ons!