Digitale samenwerking in de bouwsector

De bouw is een sector met bijzonder tastbare eindproducten. Toch moet een tastbaar constructie (huis, kantoor, brug of andere utiliteitsbouw) ook op virtuele fundamenten steunen. Aanvraag, ontwerp, planning, kostenraming… nog voor er één steen gelegd is, doorliep het toekomstige bouwproject al een uitvoerig digitaal traject.

De grootste uitdaging bij bouwprojecten is dat er verschillende partijen betrokken zijn, waardoor in elke fase spraakverwarring kan ontstaan. Architect, aannemers, bouwmeester en de bouwheer werken meestal met uiteenlopende IT-systemen. Ook intern bestaat het risico op verwarring, wanneer IT-systemen niet op elkaar afgestemd zijn. Zou het niet handig zijn als elke wijziging automatisch in alle systemen doorgevoerd werden, zodat iedereen steeds met de meest recente informatie werkt?

Een eenduidig communicatiemodel

Het BIM (Bouw Informatie Modelling) zorgt ervoor dat iedereen dezelfde definities hanteert bij de digitale beschrijving van een bouwwerk. Het model houdt rekening met het ontwerpen, bouwen en onderhouden, zodat er geen verrassingen tussen het plan en het eindproduct komen te liggen. Van de ontwerpfase, over de uitvoering, tot de gebruiksfase… Gedurende de hele life cycle weet iedereen waarover de ander praat.

BIM bestaat eigenlijk al dertig jaar maar wordt vooral de laatste twee jaar steeds vaker gebruikt. Het idee achter BIM is het realiseren van een integrale aanpak, waarbij geen spraakverwarring kan ontstaan tussen de vele betrokken partijen. Een goede samenwerkingsstrategie is in deze digitale tijden belangrijker dan ooit.

De sleutel tot succes = digitaal samenwerken. Start bij uzelf!

Succesvolle bouwbedrijven slagen erin om de gegevens van verschillende IT-systemen zoals ERP, CRM, DMS, CAD, etc beschikbaar te maken voor alle medewerkers en voor externe partners dankzij een geïntegreerd samenwerkingsplatform. Overleg met de architecten wordt eenvoudiger en aannemers krijgen in real-time een digitale update. Iedereen heeft steeds de meest recente plannen in handen, dus nooit geen twijfel meer of u al dan niet het meest recente informatie in handen hebt.

Behoorlijk utopisch? Een digitale samenwerking is de logische voortzetting van het BIM principe. Bouwbedrijven zonder een degelijke digitale strategie zijn ten dode opgeschreven.

Werken met IT-systemen moet deel uitmaken van de bedrijfsstrategie in plaats van het zoveelste kleine project te zijn waar de IT-manager het vuile werk opknapt”, zei onze CEO Filip Bossuyt al op onze vorige klantendag. Door uw CRM, ERP, CAD en SharePoint nu al voor te bereiden op een dergelijke samenwerking, komt u niet meer voor verrassingen te staan.

Wij zijn er alvast klaar voor om de digitale fundamenten te leggen voor uw volgende project. Lees hier meer over onze diensten voor bouw en constructie.

Download gratis:
Verslag Ronde Tafel voor de Bouwsector - 2017

Uw download zal automatisch starten, indien niet, klik hier.

Marc Van Braeckel

Vragen of hulp nodig?

Contacteer onze collega Marc Van Braeckel