Microsoft Dynamics AX maakt strategische keuze voor kortere levertermijnen bij Decospan mogelijk

Decospan

“Wij moeten onze problemen en noden goed definiëren. Anders schuiven we te snel naar maatwerk. Daarom was het voor ons ook zo belangrijk dat Ad Ultima Group reeds referenties had in de houtsector.”

Bernard Dumortier, ‎Financial Controller bij Decospan

Een constante in de kwaliteit

De onafhankelijke Decospan-groep, opgericht in 1978, realiseerde vorig jaar een omzet van 48 miljoen euro met het verwerken van fineerproduct en is daarmee Europees marktleider. Het familiebedrijf streeft ernaar dit jaar de kaap van 50 miljoen euro te ronden. De groep telt 200 medewerkers, waarvan 115 bij Decospan en Par-Ky in Menen en 70 bij Mécameubles in Hazebrouck. De groep heeft verkoopkantoren in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Ierland en Tsjechië. Er zijn uitbreidingsplannen richting Amerika en Oost-Europa.

Decospan levert in Europa aan distributiecentra, groothandel en houthandel. Decospan wist zijn orders lang te verwerken met een IT-maatwerk dat rond de financiële module, de boekhouding, was gebouwd. De productiesoftware begon te spelen vanaf de pers. Alle stappen daarvoor – het sorteren van de grondstof en het voegen van de stroken fineer tot vellen – had men nooit eerder aangepakt. De grondstof – het fineer – wordt wereldwijd aangekocht.

Wat me boeit in het Microsoft-verhaal

“Wat me boeit in het Microsoft-verhaal is dat er drie partijen zijn. Er is vooreerst Microsoft, waarvan iedereen verwacht dat die binnen 20 jaar nog bestaat (niet onbelangrijk in IT). Vervolgens is er de Microsoft Dynamics AX-partner. Je kan dus alternatieven vinden in het partnerkanaal, mocht er met deze iets gebeuren. En tenslotte heb je als bedrijf de mogelijkheid om zaken te optimaliseren en van twee klikken, één klik te maken.”

Ofwel kiest men dan een pakket dat specifiek afgestemd is op de sector. Of men kiest een standaardpakket waarvan de partner zijn sporen al verwierf binnen de sector. Decospan lijstte drie kandidaten voor de eindselectie. De kandidaat met ‘sector-pakket’ voldeed aan de noden voor 90%, maar wou de broncode niet vrijgeven en wou aldus kleine aanpassingen in eigen regie houden. Die inflexibiliteit schrikte af. “Daarom kozen we eerder voor een standaardpakket dat maar voor 80% paste maar dat vlot aanpasbaar was,” zegt Dumortier die in oktober 2002 aan zijn marktverkenning begon en in juni 2003 het contract sloot met partner Ad Ultima. Tegen nieuwjaar zette men de hele boekhouding van de Decospan Groep in Microsoft Dynamics AX.

Gecategoriseerd onder

Download e-book: Decospan

  • Hidden
  • Hidden

Decospan

De Decospan-groep realiseerde vorig jaar een omzet van 48 miljoen euro met het verwerken van fineerproduct en is daarmee Europees marktleider. Het familiebedrijf streeft naar een omzet van 50 miljoen euro. De groep telt 200 medewerkers waarvan 115 bij Decospan en Par-Ky in Menen en 70 bij Mécameubles in Hazebrouck. De groep heeft verkoopkantoren in Duitsland, Frankrijk, England, Ierland en Tsjechië. Er zijn uitbreidingsplannen richting Amerika en Oost-Europa. Decospan levert in Europa aan distributiecentra, groothandel en houthandel.

Challenge

Het bestaande IT-maatpakket was niet meer opgewassen tegen de groeiende complexiteit van producten en vooral de korte levertijden -van 3 tot 5 dagen- moesten gegarandeerd blijven.

Solution

Ad Ultima Group implementeerde Microsoft Dynamics AX en rolt het ERP-pakket uit in de verschillende vestigingen van de groep. Decospan koos voor functionaliteit en sectorervaring.

Benefits

  • Efficiëntere planning/bevoorrading
  • 97,5% levergarantie op 3 tot 5 dagen
  • Uitgebreide kostencalculatie
  • ‘pre-delivery note’ voor de klanten
  • Traceerbaarheid